Organizatori protesta u Pančevu: Otkazivanje govora Macure nije politički motivisano

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Pančevu negirali su danas da je govor poslanice Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjane Macure na narednom protestu u tom gradu otkazan iz političkih razloga, već zato što je na prošlom protestu govorila poslanica iste stranke.

U saopštenju organizatora koje je dostavljeno agenciji Beta, navodi se da je na protestu 8. marta govorila poslanica SMS-a Ljupka Stević, i da je zato, da bi bili zastupljeni i predstavnici drugih stranaka, otkazano obaćanje Macure.

„Do sada nije bila praksa u Pančevu da na sledećem protestu govore članovi ni neke stranke sa više članova i podrške, pa ne vidimo zbog čega bi to trebalo promeniti u slučaju sa SMS, strankom u kojoj je gospođa Macura“, naveli su organizatori.

Dodali su da bi na proteste trebalo dovoditi govornike koji će povećati „interesovanje, kvalitet, kao i pokazati širinu“, te ljude koji su u različitim strankama i javne ličnosti koji zastupaju različite stavove, ali im je zajednički cilj smena vlasti.

„Nezrelo javno protivljenje sa izborom govornika samo može izneti neko ko u protestima vidi priliku za ličnom promocijom, a uspeh protesta je za takve osobe u drugom planu“, piše u saopštenju.

Macura je juče objavila na fajsbuk profilu da su organizatori protesta u Pančevu otkazali njen govor, te da će sutra, 15. marta umesto nje govoriti samostalna poslanica Marinika Tepić.

„Drugari iz SZS-a, meni nije bitno da li ću uopšte da govorim, a još mi je manje važno gde ću da govorim. Iz poštovanja prema organizatorima sa lokala i njihovom trudu da ovo uspe odazivam se na sve pozive ukoliko mi vreme i obaveze dozvoljavaju. Ovo što ste juče uradili je štetno“, napisala je Macura.

Ona je dodala da predstavnici SMS nikada nisu zloupotrebili proteste za promociju svoje stranke i navela da je broj građana na protestima nekoliko puta manji nego što je to bilo na početku, a „najveću odgovornost za takav pad snose oni koji centralizuju, (pre)uređuju, kao i oni koji politički svojataju proteste“.

Građanski protesti „Jedan od pet miliona“ protiv vlasti održavaju se u više od 60 gradova u Srbiji, a prvi je održan u Beogradu 8. decembra.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike