Orban: Opozicija bi od Mađarske da napravi utočište migranata

Kandidat za gradonačelnika dela opozicije Peter Marki Zaj pobedio je u nedelju na vanrednim izborima u gradu Hodmezevašarhelj u Čongradskoj županiji, gradu u kome je dugo dominirala Orbanova stranka desnog centra.

ojters navodi da Fides na predstojećim parlamentarnim izborima teži osvajanju trećeg uzastopnog mandata za sastav vlade i vodi u anketama, ali politički analitičari ocenjuju da će pobeda u Hodmezevašarhelju "promeniti dinamiku unutar opozicije".

Navodi se da je Orban mađarskom državnom radiju kazao da će se rascepkane opozicione partije ujediniti i u svakoj izbornoj jedinici izaći sa jednim kandidatom koji će se suprotstaviti Fidesovom.

Rojters navodi da vodeći opozicioni socijalisti, nacionalistički Jobik i manje liberalne stranke do sada nisu protiv Orbanove partije nastupali u zajedničkom frontu na nacionalnom nivou.

"Ovo (izbori u Hodmezevašarhelju) bili su laboratorijska proba i to će biti ponovljeno u više izbornih jedinica. Na kraju će u svakoj izbornoj jedinici biti opozicioni kandidat koji podržava imigraciju i naš kandidat koji se protivi imigraciji", rekao je Orban.

Dodaje da će, ukoliko Mađarska postane "zemlja imigranata", to doneti "teror, a žene i devojke više neće biti bezbedne".

"Naš kulturni identitet će biti oslabljen i polako će ispariti", kazao je mađarski premijer.

Orban je izneo i tvrdnju da će opozicija koristiti finansijska sredstva američkog milijardera Džordža Sorosa uz pomoć stranih medija koji posluju u Mađarskoj.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike