Optužnica protiv generala VRS, tereti se za ratne zločine na području Srebrenice

U optužnici se navodi da je Milenko Živanović (1946) kao učesnik "udruženog zločinačkog poduhvata planirao i rukovodio aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe".

Optuženi je, kako se tvrdi, od marta do sredine jula 1995. godine, u više navrata, izvršio blokirao zaštićenu zonu Srebrenice, sprečavao snabdevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu.

Takođe, optuženi se tereti za artiljerijske i pešadijske napade na stanovništvo u kojima je poginulo više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dečaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике