Oprez na bazenima – skokovi u vodu mogu da dovedu do potpunog invaliditeta

Doktor Goran Tulić ističe da je kod skokova u vodu kobna povreda, ali ono što je u celom događaju tragično je da se ne vodi računa o tome da su to aktivnosti koje mogu da u jednom trenutku rezultiraju sa potpunim invaliditetom.

"Ja moram da apelujem na tzv. klince i tinejdžere da razmišljaju o odgovornom korišćenju takvih rekreativnih aktivnosti jer su posledice potencijalno katastrofalne. Imali smo i tri pacijenta koji su između 18 i 25 godina koji su imali povrede kičme u saobraćajnim udesima i sva tri udesa su bila zbog nekontrolisane brzine i nepoštovanja saobraćajnih propisa", naglašava dr Goran Tulić.

Nije zanemarljiv ni broj nesreća koje se dogode na radu. Načelnik ortopedije Urgentnog centra apeluje da se vodi računa o odgovornom korišćenju oruđa.

"Ovo je sezona abrihtera, industrijskih mašina, posebno sada kada počnu poljoprivredni radovi. Imamo sezonu povreda gornjih ekstremiteta, nanešene takvim oruđima zaista veoma kompleksne i teško hiruški rekonstruktivne", kaže dr Tulić.

Za gotovo dva meseca u ortopedskoj ambulanti Urentnog centra pregledano je više od 6.500 ljudi, a gotovo 350 pacijenata je zbog zadobijenih povreda i hospitalizovano.

"Ovog leta obim posla povećan je oko 40 posto. Možemo reći da je posle godinu dana jedna vrsta relaksacije rezultovala sa drastičnim povećanjem u odnosu na prethodnu godinu. Sada u najfrekventnijim danima u Urgentnom centru se u ortopedskoj ambulanti pregleda između 150 i 200 pacijenata. Imamo između 10 i 15 prijema", rekao je dr Goran Tulić.

Prema njegovim rečima tu su stalni pacijenti, gerijatrijska populacija sa prelomima kuka ali sve više ima i veoma kompleksnih povreda takozvanih politraumatizovanih, najteže povređenih pacijenata.

"Mi smo u poslednja tri meseca imali 15, a od početka godine smo operisali 23 povrede karlice i svi su bili mlađi od 40 godina. Povrede karlice su indikator teških povreda", ističe načelnik ortopedije Urgentnog centra.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар