Onkološki pacijenti i liste čekanja, kakva je situacija u Srbiji

Jelena Savić iz Knjaževca za samo dva meseca saznala je da ima karcinom, prikupila sve potrebne analize i operisala se u Beogradu. U Kladovu je sada na zračnoj i hemoterapiji.

"Nisam čekala uopšte, meni rana nije srasla dobro, i onda se čekalo nekih desetak, petnaest dana da to sve lepo sraste, da se ne bi oštetilo tokom terapije i onda posle toga je krenuo termin, znači bez čekanja", ispričala je Jelena Savić.

Za pacijente iz istočne Srbije i iz Braničevskog okruga nema lista čekanja u Kladovu. Najnovija takozvana "Brahi" mašina koristi se zračnu terapiju ginekoloških tumora.

"Mi imamo jedini u ovom delu Evrope, do Slovenije, mogućnosti tri-de planiranja. Prvo radimo tri-de planiranje na ovom aparatu. Terapija se za svaku pacijentkinju radi individualno. Tumor dobija najveću dozu zračenja, dok štitimo ostale obližnje organe", kaže Dejan Čučulanović, v.d. direktor Zdravstvenog centra Kladovo.

Centar za onkologiju, u KC Kragujevac ima 170 pacijenata na onkološkoj terapiji od toga jedna trećina je na bolničkom lečenju. Jedan od četiri zračna aparata im je u kvaru.

"Našim fizičarima treba od sedam do dvanaest dana da isplaniraju posle konzilijuma, zračnu terapiju, a onda se čeka izmedju tri do sedam nedelja u zavisnosti od vrste karcinoma, čeka se zračna terapija", kaže prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

U kliničkom centru Niš nije bilo zastoja sa terapijama kod onkoloških pacjenata ni u doba vanrednog stanja. Lista čekanja nema a početak terapije zavisi od statusa obolelog.

"Pacijenti koji su operisani i koji treba da počnu zračnu terapiju u roku od osam nedelja, znači dva meseca mogu da sačekaju na početak zračne teraoije, pacijenti koji nisu operisani, koji idu na radikalnu zračnu terapiju, idu odmah i imamo palijativnu zračnu terapiju", kaže prof. dr Svetislav Vrbić, direktor klinike za onkologiju UKC Niš.

U institutu za onkologiju Vojvodine u slučaju zračne terapije skraćeno je vreme čekanja. Izveštaji onkoloških komisija pacijentima se šalju elektronskim putem, pa se tako smanjuje broj dolazaka.Na bolničkom lečenju imaju 265 obolelih od malignih blesti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар