Ombudsman: Stariji prepoznaju diskriminaciju ali je smatraju normalnom zbog ukorenjenih stavova

Foto: Novi magazin / Ivan Šepić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je danas da veliki broj starijih osoba prepoznaje diskriminaciju koja se vrši nad njima, ali da zbog ukorenjenih stavova to smatra „normalnim“ zbog čega se u veoma malom broju slučajeva odlučuje za korišćenje nekog pravnog sredstva kako bi zaštitio svoja prava.

Ombudsman je u saopštenju povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, naveo da je to jedan od „najtežih oblika nasilja“ u kome su žene najčešće žrtve a da ga karakteriše nedostatak društvene odgovornosti što po njegovim rečima, probleme starijih osoba čini nedovoljno uočljivim i prepoznatljivim.

„Nasilje nad starijim osobama nije porodična stvar, već krivično delo. Uglavnom je reč o kombinaciji fizičkog nasilja i zanemarivanja unutar porodice. Nepostojanje usluga i servisa podrške je i dalje prisutno, naročito usluge pomoći u kući koje su često neophodne ovoj populaciji, imajući u vidu da neretko stariji žive sami i nemaju srodnike da brinu o njima“, naveo je ombudsman.

On je pozvao starije građane da prijave nasilje, ali i svaki drugi oblik diskriminacije nad njima i samim tim sebi omoguće dostojanstven život.

„Bitno je usmeriti pažnju na probleme i potrebe starijih, kojima se ne posvećuje pažnja u onoj meri u kojoj to zaslužuju ne zaboravljajući da je starost budućnost svih nas. Paralelno sa otklanjanjem uzroka nasilja nad starijima, potrebno je raditi na poboljšanju efikasnosti u radu institucija nadležnih za pružanje zaštite, pomoći i podrške“, naveo je Pašalić.

Dodao je da su se zaštitniku građana stariji najčešće žalili da su smeštani u domove za stare protiv svoje volje kako bi im protivpravno bila oduzeta imovina, da su prilikom kupovine stanova, kada se utvrdi da se radi o starim i nemoćnim licima, prevareni od strane prodavaca, kao i da se povećava broj slučajeva u kojima ih najbliži srodnici, deca, ostavljaju na kapiji Prihvatilišta za odrasle kako bi neko drugi preuzeo brigu o njima.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike