Oluja Sali hara jugoistokom SAD, bez struje pola miliona domaćinstava

Za samo četiri sata, u Pensakoli na Floridi, palo je kiše za četiri meseca!

Vetar je duvao snažno, brzinom od 170 kilometara na sat, odnoseći barže, brodove i vozila, čak i delove mostova i puteva.

Iako je tropska oluja Sali juče proglašena uraganom druge kategorije, nastavlja da besni, dok su poplave najveća pretnja.

Nacionalni centar za uragane navodi da je u pojedinim područjima na obali Meksičkog zaliva u protekla 24 sata palo najmanje 45 centimetara kiše i da se nove padavine očekuju tokom dana.

"Noćas između jedan i četri iznad nas je besnelo crveno oko oluje. Bili smo na prvom spratu, čuli smo kako se svi prozori tresu. Otpao nam je deo krova. Kad je prošlo, zaspali smo", rekao je jedan svedok.

Energetske kompanije obustavile su četvrtinu proizvodnje nafte i gasa u Meksičkom zalivu, a neke rafinerije su zaustavile operacije. Stanovništvo ne izlazi iz kuća, a luke, škole i radnje zatvorene su duž pogođene američke obale. U mraku je oko 550 hiljada ljudi.

Stanovnici Alabame i Floride navikli su i na jače uragane, pa se nadaju da će se trenutna situacija normalizovati za najviše tri nedelje.

Oluja Sali je jedna od nekoliko koje dolaze s Atlantskog okeana. Američki Nacionalni centar za uragane upozorava građane da se čuvaju katastrofalnih poplava, koje mogu biti opasne po život. Apeluje na evakuaciju onih koji žive blizu reka i potoka.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar