„Oko sokolovo“ snimilo 3.740 nepropisno parkiranih za tri dana

Ranko Šekularac je istakao za TV Prva da je 3.740 nepropisno parkiranih vozila i zaustavljanja u poslednja tri dana koje je zabeležio sistem "Oko sokolovo", znatno veći broj u odnosu na dosadašnjih skoro 350 u jednom danu registrovanih od strane 17 do 20 patrola.

Objasnio je da Komunalni milicajci, koji upravljaju vozilima sistema "Oko sokolovo", ukoliko su u procesu primene ovlašćenja mogu vozilo privremeno skloniti kako ne bi ometali saobraćaj. 

"Ne može se govoriti o bahatom i namernom zaustavljanju na nepropisnom mestu, jer komunalni milicioner u primeni svojih ovlašćenja nije u prekršaju u toj situaciji. Mi ukazujemo našim kolegama da bi takvih situacija trebalo da bude što manje, sem u izuzetnim situacijama, kada su na to primorani", istako je Šekularac, prenosi Beoinfo.

Naglasio je da je nedopustivo da, bez obzira da li se radi o ovlašćenom licu ili bilo kome drugome, svojim zastavljanjem ugroze druge učesnike u saobraćaju. 

Ocenio je da su građani pozitivno reagovali na pojavu tog sistema na ulicama grada, kao i da je ranije bilo mnogo primedbi na funkcionisanje upravo ove službe-kažnjavanja bahatih vozača. 

"U prethodnim danima smo dobili na desetine telfonskih poziva gde su nam sugrađani čestitali i pozdravili ovu odluku i novi sistem", naveo je Šekularac.

Razmatra se uključivanje sistema i na ulice koje nisu mapirane

Rekao je da  će trenutno vozila biti raspoređena na mapirane ulice, ali i da su u fazi razmatranja da se vozila uključe i na rubne opštine i ulice koje nisu mapirane.

Govoreći o sivoj zoni gde motorciklisti i skuteri mogu da se parkiraju van parking mesta, ali da ne ugrožavaju slobodan prolaz, on je naveo da su do sada ta vozila bila kontrolisana shodno odredbama o komunalnom redu ili javnim parkiralištima i da će tako biti i dalje, kao i da ukoliko ne narušavaju slobodu kretanja neće biti kažnjavani.

"Ovaj sistem koji mi imamo je nadgradiv i moći će da se koristi i za kontrolu i prijavu problema koji su u nadležnosti drugih komunalnih službi, kao što su rupe na putu, zatim deo propisnog parkiranja i dostavljanje podataka "Parking servisu". Nisam siguran da su softveri iz okruženja u toj meri multifunkcionalni", zaključio je Šekularac.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike