Oko 100.000 Ukrajinaca našlo posao u Poljskoj, najviše u industriji i zanatskim radnjama

Natalija Hipska je višedecenijski rad sa decom u vrtiću zamenila radom u restoranu. Kuva, kaže, kao za svoju porodicu, a među glavne specijalitete izdvaja punjene knedle, boršč supu, kolače od sira. Do restorana u predgrađu Varšave Nataliju je iz Harkova doveo dugačak i naporan put.

"Nakon što su usledila dva nenajavljena napada u Harkovu, jako smo se uplašili i zelenim koridorom smo krenili sin i ja. Pet dana smo putovali do Varšave. Došli smo kod moje prijateljice. Pomoću oglasa smo našli stan, sin je krenuo u sšolu, a ja sam se zaposlila ovde. Zadovoljna sam, ali me brine što mi je muž ostao tamo, situacija je i dalje napeta", priča Natalija.

Sličan put prošla je i pedestrogodišnja Ljudmila iz okoline Kijeva.

"Ja sam radila kao tehnolog hrane i ranije sam radila u kuhinji. Nije mi strana. Kada smo stigli 1. marta ovde počela sam odmah da tražim posao. Mesec dana sam ga tražila. Veoma sam zahvalna na prilici, ali želim da se vratim svojoj kući", kaže Ljudmila.

Zapošljavanje izbeglih iz Ukrajine u Poljskoj je ubrzo nakon početka rata znatno olakšano. Odlukom je propisano da posao mogu da dobiju bez posebnih procedura i radnih dozvola.

"Mi smo želeli da pomognemo izbeglicama da nađu posao i zarade nešto para, pa smo došli na ideju na otvorimo ovaj restoran. Zapošljavaju se isto kao i poljski radnici. Potrebna su im samo lična dokumenta i sanitarna knjižica", navodi Đorđa Fereščeinska, kordinatorka programa.

Posao je, prema zvaničnim podacima, našlo nešto više od 100.000 izbeglih iz Ukrajine. Najviše njih zaposlilo se u industriji i zanatskim radnjama. Oko 10.000 ušlo je u sektor usluga, a isto toliko Ukrajinaca rade kao inženjeri, kancelarijski radnici i tehničari.

Uz posao, izbegli iz Ukrajine u Poljskoj imaju i pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i socijalnu pomoć.

Pre ovog talasa izbeglica, Poljska je bila oštro kritikovana zbog svoje izbegličke politike prema ljudima sa Bliskog istoka i Afrike. Podizali su žičane ograde, policija je koristila silu i suzavac.

Danas je, međutim, ova zemlja napravila zaokret u svojoj politici, pa zbog svog ophođenja prema Ukrajincima dobija pohvale.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike