Ofanziva ruske vojske kod Zaporožja; Berbokova: Ne smeta nam da Poljska pošalje svoje „leoparde“

Ruske snage krenule su u novu ofanzivu u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine. Zvaničnici ruske vojske tvrde da su zauzeti "povoljni položaji" tokom napada. Ukrajinska strana ističe da je pretrpela već 160 napada.

"Berlin se ne bi protivio ako bi Poljska želela da pošalje svoje tenkove ‘leopard 2’ u Ukrajinu", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, upozorio je da će se svet suočiti sa "globalnom katastrofom" ako Vašington i zemlje NATO-a isporuče teško oružje Kijevu.

"Ako Vašington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će biti korišćeno za napade na civilne gradove i pokušaje da zauzmu naše teritorije, kako prete, to će dovesti do mera odmazde korišćenjem moćnijeg oružja", napisao je Volodin na svom nalogu na mreži Telegram.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je za list Dijario da je Evropa konačno postala energetski nezavisna od Rusije.

"Za samo nekoliko meseci smo se rešili energetske zavisnosti od Rusije koju smo gradili godinama", rekao je Borelj.

Vlasti u Kijevu smenile su zamenika ministra infrastrukture Vasila Lozinskog koji je navodno primio mito od 400.000 dolara.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije priveo je Lozinskog u subotu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike