Održani Oktobarski susreti u Idvoru, Pupinova medalja za urednika RTS-a

Za izuzetne rezultate u afirmaciji dela Mihajla Pupina priznanje "Počasni građanin Idvora" pripalo je dr Vladimiru Cizelju i dr Dragoljubu Cuciću.

Pupinove medalje dobili su Radovan Pejanović, redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu; Momčilo Stanić, jedan od osnivača Društva Mihajlo Pupin u Ljubljani, Boban Kovačević, urednik u Programu za dijasporu RTS-a, RTV OK Kovačica i "Večernje novosti".

Osvrnuvši se na Pupinovo viđenje društva zasnovanog na znanju, prof. Radovan Pejanović zahvalio je u ime nagrađenih.

"U protekle 42 godine više od hiljadu i po učenika dobilo je novčane nagrade. Pupinove medalje primilo je više od 160 boraca za istinu o Pupinovoj veličini. Od najboljih boraca, Idvor je odabrao 18 za svoje počasne građane. Štampamo knjigu sa 142 do sada otkrivena Pupinova patenta", podsetio je predsednik Fondacije "Mladen Selak" Milan Božić.

Državni sekretar ministarstva prosvete Ivica Radović govorio je o Pupinovom i našem putu u inovacijsko društvo. Zrenjaninci o tome čime ih je Pupin zadužio, te postao počasni građanin Zrenjanina (tadašnjeg Velikog Bečkereka).

Kovačica je mala opština sa malim Idvorom, ali na svetskoj mapi velikim i poznatim zahvaljujući Pupinu. Tako Idvor opisuju njegovi žitelji.

Po završetku svečanosti položen je venac na Pupinov spomenik.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар