Održan međustranački dijalog, naredna runda u novembru

Predstavnici vladajućih stranaka ocenili su razgovore konstruktivnim, dodajući da čine dobru polaznu osnovu.

Pripadnici opozicionih stranaka koje učestvuju u tim razgovorima smatraju da sastanci, uz svu njihovu dobru volju, neće doprineti boljim izbrnim uslovima ukoliko vlast ne napravi neki konkretan potez bez ozbira na posredstvo.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, Veroljub Arsić i Vladimir Orlić, Scijalističke partije Srbije Đorđe Milićević i Žarko Obradović, Pokret socijalista predstavlja Bojan Torbica, a Narodnu seljačku stranka Marjan Rističević.

Stranku moderne Srbije predstavljali su Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Novu stranku Zoran Živković, SPAS Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač, a Stranku demokratske akcije Enis Imamović.

Sastanku je prisustvovao i šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici.

Gojkovićeva pozvala sve stranke koje imaju uticaj da se priključe

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je sve parlamentarne stranke, kao i one koje to nisu, a imaju uticaja na politički život u Srbiji i koje nisu učestvovale u ovoj rundi razgovora, da razmisle i priključe se u novembru kako bi se uključili u dijalog o poboljšanju atmosfere u Skupštini, kao i o poboljšanju izbornih uslova za naredne redovne parlamentarne izbore.

Dodala je da joj je drago zbog toga što mali broj opozicionih stranaka nije prihvatio njen poziv da učestvuje u prvoj rundi, kao i da je zadovoljna formatom juče i danas održanih sastanaka uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Zadovoljna je i učešćem poslanika koji predstavljaju nacionalne manjine u parlamentu, bez ozbira na to što su sastancima prisustvovali šefovi njihovih poslaničkih grupa.

"Preovladava svest da je dobro što smo se vratili kući, što smo održali ove razgovore upravo u Narodnoj skupštini i što je atmosfera bila takva da slagali se ili ne slagali, možemo da sedimo za istim stolom i da radimo nešto što je dobro za Srbiju", rekla je Gojkovićeva.

Navela je i da nije bilo zahteva od predstavnika Evropskog parlamenta i dodala da će se nakon završetka ove runde izaći sa zajedničkim saopštenjem u kojem će javnost biti obaveštena o svemu onome što se dešavalo iza zatvorenih vrata.

Komentarišući to što je lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić napustio juče sastanak, Gojkovićeva je navela da je poslanik njegove stranke ostao do kraja razgovora, kao i da su imali prilike da iznesu svoje mišljenje, a samim tim su učestvovali u dijalogu.

Međustranački dijalog, koji je počeo juče i nastavljen danas uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće nastavljen sredinom novembra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike