Određen pritvor osumnjičenima za bombaški napad u Istanbulu

Sud je pustio još trojicu osumnjičenih iz pritvora do početka suđenja, a takođe je naređeno da se iz Turske deportuje 29 osoba koje je policija uhapsila u vezi sa napadom u Istanbulu, preneo je AP.

Tužioci su oko pet sati ispitivali glavnu osumnjičenu za napad Ahlam Albašir, Sirijku koja je optužena da je ostavila bombu napunjenu TNT-om na aveniji Istiklal, pri čemu je ona priznala da je ostavila torbu u kojoj je bila eksplozivna naprava na uličnoj klupi, ali je tvrdila da nije znala šta je u njoj.

Albašir je navodno rekla da je ilegalno ušla u Tursku i da je četiri meseca boravila u kući u Istanbulu, sa još jednim od osumnjičenih, prenela je Anadolija.

Jednog osumnjičenog uhapsila je turska policija kasno u sredu u sirijskom gradu Azazu, koji je trenutno pod kontrolom sirijske opozicije koju podržava Turska, i policija ga je ispitivala, prenela je američka agencija.

Očekuje se da će datum suđenja biti određen nakon što tužioci pripreme optužnicu, što bi moglo potrajati mesecima.

U bombaškom napadu na istanbulsku aveniju Istiklal 13. novembra poginulo je šest osoba, uključujući dvoje dece, a više od 80 osoba je povređeno.

Turske vlasti su za eksploziju optužile zabranjenu Kurdistansku radničku partiju, kao i grupe sirijskih Kurda koje se dovode u vezu s njom.

Grupe kurdskih ekstremista negirale su umešanost u taj napad.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike