Odmazda zbog Asanža, 40 miliona hakerskih napada dnevno

Zamenik ministra za telekomunikacija Patricio Real rekao je da su veb-sajtovi predsedništva zemlje, centralne banke i ministarstva spoljnih poslova dnevno pretrpeli 40 miliona hakerskih napada, od kada je Asanža iz ekvadorske ambasade odvela londonska policija.

Asanž je u ambasadi Ekvadora boravio od 2012. godine.

Real nije pripisao hakerske napade nijednoj određenoj grupi. Kako je rekao, hakere će biti teško identifikovati, navodi Rojters. 

Prema njegovim rečima, međutim, hakerska grupa "Anonimus" koja je preuzela odgovornost za sajber napade na vladine institucije u SAD i Britaniji, pretila je i u slučaju Ekvadora.

"Tokom poslepodneva 11. aprila skočili smo sa 51. na 31. mesto na svetu po količini hakerskih napada", naveo je Real.

Zbog navodne zavere u koju je bio uključen i bivši vojni analitičar Čelsi Mening, američki tužioci su, posle hapšenja, najavili da će protiv Asanža podneti tužbu.

Kako se navodi, nameravali su da dobiju pristup vladinom kompjuteru, na kojoj se nalazila najveća baza klasifikovanih podataka u američkoj istoriji.

Real je rekao da u hakerskim napadima nisu ukradeni vladini podaci, ali su otežali građanima i zaposlenima da pristupe svojim nalozima na sajtovima.

Ekvadorski sudija odredio je pritvor do početka suđenja jednom državljaninu Švedske, bliskom  Asanžu, zbog navodnog učešća u hakovanju vladinih kompjuterskih sistema.

Ministarka unutrašnjih poslova Maria Paula Romo izjavila je da je vlada identifikovala dva ruska hakera koji žive u Ekvadoru, iako još nisu uhapšeni.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike