Odlučnija borba protiv droga — zadatak svih nas

Na srpsko tržište svakodnevno stižu nove droge. Direktor Kancelarije za borbu protiv droge Milan Pekić kaže da postoji mnogo razloga zbog kojih su sintetički narkotici veoma opasni.

"Proizvedeni su od raznih toksičnih materija. Uzimanje jedne doze može proizvesti teške posledice po zdravlje, pa čak i smrt", upozorio je Pekić.

U ponedeljak je počela "Radionica za kreatore politika vezanih za prirodu, prevenciju i lečenje poremećaja usled upotrebe droga" i trajaće tri dana. Nedavno su osnovani centri za lečenje maloletnika zbog sve veće borbe sa narkomanijom. Takođe, održavaju se predavanja u školama širom Srbije.

Međutim, najslabija karika su roditelji koji se ne angažuju dovoljno. Prema Pekićevim rečima, roditelji su imali primedbe da nadležni u toj sferi ne preduzimaju adekvatne mere, ali nisu pokazali volju za učešćem na radionicama i predavanjima.

"Ja znam da postoje mnoge obaveze, ali mislim da su deca i zdravlje dece prioriteti nad svim prioritetima", naglasio je Pekić.

Država je predložila i pooštravanje kaznene politike za sve koji prodaju drogu maloletnicima. Očekuju se izmene Krivičnog zakonika.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike