„Odjek iz svemira“ Slobodana Jevtića Pulike u Galeriji RTS-a

Pred velikim brojem posetilaca o delu, stvaralaštvu i ličnosti jednog od uticajnijih slikara iz naše zemlje koji stvara u Francuskoj govorili su novinar i urednik dopisništva RTS u Valjevu Radovan Lazarević i prof.dr Darko Tanasković.

Slobodan Jevtić Pulika je scenograf koji je realizovao brojne filmske i pozorišne projekte, šezdesetih godina prošlog veka posvetio se slikarstvu. Ostao je posvećen prostoru – posebno univerzuma. U Galeriji RTS-a izloženo je 40 radova.

"’Odjek iz svemira’ je slika koja je simbol čitave serije koja priča o tom zvuku iz svemira koji daje tu čitavu kompilaciju između slika, razmišljanja o energiji", kaže Slobodan Jevtić Pulika.

Majstor je i zidnog slikarstva. Slika svaki dan jer, kaže, ruka ne sme da se odmara. Zemljanin je koji živi u svemiru, a slika mu je miris nečega što treba uhvatiti – komplikovano čudo. Ljudi na njegovim slikama nema.

"Ljudski vek je nepoznata vrednost u kosmosu, to nije ni sekund ni hiljaditi deo sekunda, jel kosmičko vreme je potpuno neshvatljivo za naše trodimenzionalno shvatanje prostora", ističe Jevtić.

Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu. Tokom i po završetku studija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 60 – tih, na odseku scenografija kod profesora Milenka Šerbana, radi na produkciji velikih filmskih ostvarenja: Karolina Riječka, Marko Polo, Viking, Saša i dr. Boravi u Italiji i SAD, a potom trajno ostaje u centralnoj Francuskoj gde i danas živi.

Susreti i druženja sa piscima naučne fantastike Ursulom Le Gvin i Emanuelom Velikovskim ostavljaju trajan pečat na njegovo slikarstvo.

Pulikina preokupacija i inspiracija su svemir i vulkani, sa posebnom potragom za prostorom i kosmosom. Njegovo stvaralaštvo se može opisati kao "kosmička fantazija". Dela su mu pretežno velikih formata, intenzivnih boja.

Prošle godine autor je imao veliku izložbu u Mionici gde planira da izradi velelepni scenski prikaz Kolubarske bitke i ovoj varoši u narednom periodu donira stotinak svojih slika.

Najveći broj dela koje posetioci Galerije RTS imaju prilike da vide na ovoj izložbi su stigla upravo iz opštine Mionica. 

Pulika je izlagao u vodećim evropskim i svetskim salonima i galerijama. U francuskom gradu Klermon Feranu prošle godine je održao veliku retrospektivnu izložbu.

Za gledaoce RTS-a preporučujemo emisiju iz ciklusa Trag "I kosmos i kičica zavičajno pišu" o slikaru Puliki, autora Radovana Lazarevića u nedelju u 16.55 na RTS 2. 

Da oslušnete Pulikin "Odjek iz svemira" imate priliku u Galeriji RTS-a do 17. marta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike