Odavanje pošte patrijarhu Irineju, trodnevna žalost u Srbiji

Telo patrijarha biće uneto u Sabornu crkvu oko 8.30 i biće izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana. Potom bi trebalo da bude održan kratak pomen, a zatim bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.

Vernici neće moći da se oproste od patrijarha u Sabornoj crkvi, već u Hramu Svetog Save, i to po posebnim pravilima.

Zemni ostaci patrijarha Irineja će krenuti u 11.30 ispred Saborne crkve. Kolonu će ispred Hrama Svetog Save dočekati vojska, a u hramu i sveštenstvo. Pomen je zakazan za 12.30, a nakon toga celog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedelju. Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priđe na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje. Vernici su pozvani da poštuju epidemiološke mere i da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

Patrijarh Irinej preminuo je juče ujutru u VMC Karaburma, gde je hospitalizovan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled zaraze koronavirusom.  

Povodom njegove smrti stigli su brojni izrazi saučešća i reagovanja iz zemlje i sveta.

U saopštenju SPC je navedeno da će on biti sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Do izbora 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, naslednika preminulog patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojem će predsedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar