Odalović: Kfor najzad počeo da radi svoj posao

Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da očekuje da će se dogovoreno u Briselu i sprovoditi, te da će u narednih šest meseci promet vozila funkcionisati nesmetano.

 

"Prvo, u Briselu i u dogovoru koji je postignut definitivno je stavljeno do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano i da su jednostrane mere koje su Rosu primenile bile nešto što je praktično, time što im je rečeno da se povuku, stavljeno nadam se do znanja da ne ide više ad akta i da se neće više dešavati", rekao je Odalović.

Istakao je i značaj toga što je reagovao i Kfor.

"Najzad je Kfor počeo da radi svoj posao. Mislim da je suština da se u ovom trenututku, u situaciji koja je bila teška, opasna, jedino ko je mogao da preuzme punu odgovornost, a da ne dođe do incidenta, to su strane Kfora koje se nalaze na prelazima. Verujem da će se oni sada ponašati mnogo odgovornije i biti mnogo prisutniji kada su u pitanju bezbednosni izazovi", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, privremenim prištinskim institucijama su prepuštene mnoge nadležnosti koje one, kako kaže, zloupotrebljavaju.

"Ovo je bila najbrutalnija zloupotreba, jer poslati onoliko onako naoružanih i specijalaca da bi se radilo ovo što imamo jutros – da će na tablicama raditi dva, tri administrativna radnika ili policajca, je ogolilo šta su oni hteli. Cela priča je da su, i pre početka primene i ijednog incidenta koji se desio, oni već poslali i zaposeli, jer su želeli da tom svojom akcijom pokažu da mogu da okupiraju Sever Kosova i da upravljaju kako oni misle da upravljaju… Ovo ih je valjda otreznilo", rekao je Odalović.

Poručuje i da je Aljbin Kurti doživeo fijasko, ali da je najvažnija stvar da se sve završilo mirno i bez incidenata.

Naglasio je i da je sada najvažnije dobro pripremiti strategiju za radnu grupu koja će raditi na konačnom rešenju, što takođe neće biti lako, te da će biti mnogo opstrukcija.

"Ovo je dobro, mi smo se zalagali za ovo, mi smo se zalagali za mir i dobro je da se međunarodna zajednica vratila u ovako delikatnom trenutku i preuzela odgovornost da ona posreduje i privoli Prištinu da se ponaša odgovornije i da ne provocira", rekao je Odalović.

Naglasio je i da se mora vratiti dijalogu, te da je u Briselu bilo mnogo tema o kojima Priština nije htela ni da razgovara. Ističe da je sporazum u Briselu nije pitanje priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti, već pitanje normalizacije odnosa.

"Tako koncipiran da rešava probleme nastale u periodu od ’99. godine i posle samoproglašenja njihove kvazi države. Kada se pažljivo pročita Briselski sporazum, i pogleda sve ono što plan implementacije nosi sa sobom, on govori o životnim problemima Srba i Albanaca", rekao je Odalović.

Naveo je i pitanje nestalih rešavano dok je trajala kriza na administrativnim prelazima, te da su u preuzeta tela troje Srba ubijenih na Kosovu, a da je naša strana predala sedam tela kosovskih albanaca.

"Nije stao život, vodili smo računa da porodice moraju da preuzmu tela i da ih sahrane", rekao je Odalović.

Poruuje da odbijanje Prištine da je formiranje ZSO ponovo tema, te da se međunarodna zajednica sve više okreće vraćanju ispunjavanja obaveza koje su dogovorene.

"Moramo ono što smo preuzeli da radimo nije to lako, boli, ali suština je da je ovo što je učinjeno učinjeno zarad mira", rekao je Odalović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар