Odakle dolazi dim koji povremeno prekrije Blok 45 na Novom Beogradu

Tabla sa upozorenjima koja se ne poštuju. I ne samo što se otpad baca, pa se stvaraju deponije, već se i pali, a dim stanovnicima Novog Beograda zagorčava život. Na prvoj liniji su zgrade u blokovima 45, 71 i 72. 

"Ne govorimo ovde o sporadičnim akcijama paljenja otpada na divljim deponijama, već je to konstantan proces kome smo izloženi od ujutru do uveče. Svedoče i snimci komšija, pošto su prinuđeni da u toku dana na svakih sat vremena snimaju paljenja", objašnjava Nataša Gligorijević.

Kaže da četiri do pet puta u toku dana vide paljevine koje idu ka njihovim zgradama.

Kada se dim nadvije nad ovim delom grada, uređaji za merenje zagađenja pokazuju ekstremne vrednosti. 

"Ovde se ne zna šta se spaljuje. Mogu da se spaljuju i kancerogene materije ili krajnje opasne materije", navodi Dragan Aleksić. 

Iako stanari ne žele da istražuju i otkrivaju ko i šta pali jer smatraju da je to posao državnih institucija, ostaci na zgarištu daju odgovore na pitanja. 

"Prema našim saznanjima to funkcioniše tako što određene firme skupljaju kablove. Na koji način skupljaju u to ne ulazim, da li je to otpad. Da ne bi plaćali mašine koje su skupe i koje mogu da odvoje bakar iz žica, jednostavno spale kablove. Kao sirovinu bakar dalje prodaju firmama koje to od njih otkupljuju", objašnjava Stanislav Vučković.

Oni koji se otkupom sekundarnih sirovina bave pred kamere nisu želeli. Prema našim saznanjima, kilogram bakarne žice košta oko 80 dinara, ali ukoliko ponudite čist bakar, u zavisnosti od kvaliteta, možete dobiti od 400 do 750 dinara. 

Stanari najavljuju blokade

Stanari su pisali i krivične prijave, obraćali se nadležnima, ali do sada su, prema njihovim rečima, na teren izlazili samo vatrogasci da bi gasili vatru. 

"Nama je sledeći korak da u skorije vreme blokiramo ulice ovde da bi se zapitala ova vlast dokle da nas truju ovi ljudi. Ovo je katastrofa 21. veka", ističe Dušan Šušić. 

Pre dve nedelje stanari su održali skup.

Na društvenim mrežama je oformljena grupa pod nazivom "Blokada smrada" koja sada ima 600 pratilaca. U planu im je da se registruju kao udruženje građana.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар