Od srede još jedna turbina Severnog toka na remontu; Zelenski: Moskva vodi „gasni rat“ protiv EU

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila 50 ruskih skladišta muncije koristeći američke raketne sisteme HIMARS.

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov tvrdi da je ruska vojska time onemogućena da krene u nove operacije.

Sa druge strane, šef ruske vojne uprave u Hersonskoj oblasti najavljuje da će ukrajinska grivna biti izbačena iz opticaja na tom području i da će u upotrebi ostati samo ruska rublja.

Ruski gasni gigant "Gasprom" saopštio je da je dokumentacija za turbinu "Severnog toka 1" koju je remontovao "Simens" ne rešava problem zapadnih sankcija kako bi Nemačka mogla da je isporuči.

"Simens energija" koja je smeštena u Kanadi uzvraća da spremna za isporuku, ali da čeka da "Gasprom" obezbedi carinsku dokumentaciju koja je potrebna za transfer turbine.

U međuvremenu, "Gasprom" je naveo da gasi još jednu turbinu na "Severnom toku 1" zbog redovnog održavanja čime će dnevni protok gasa kroz taj gasovod od srede dodatno pasti na 33 miliona kubnih metara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu u svom redovnom video-obraćanju da vodi otvoreni "gasni rat protiv EU".

Kako je ocenio, Rusija koristi ograničenja u snabdevanju gasom kako bi sprovela "teror u Evropi" i pozvao Brisel da Moskvi uvede još stroži embargo. 

Predsednik Turske Tajip Erdogan naglasio je da Ankara očekuje od Kijeva i Moskve da se pridržavaju svojih obaveza prema sporazumu koji su potpisali u vezi sa izvozom ukrajinskih žitarica. Istovremeno, iz UN-a kažu da bi prvi borodovi sa žitom trebalo da krenu za nekoliko dana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike