Od profesora, s ljubavlju

 Jana je studentkinja prve godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Violinu svira satima. Svakog dana, jer pored ispita sprema i koncerte.

" Sviram violinu od svoje sedme godine i to stvarno iziskuje konstantan. svakodnevni rad. Krene se od sat,dva dnevno, sad sam već stigla do 4,5," kaže Jana.

 Instrument na kojem svira je izuzetan. Time i skupocen. Njeni roditelji, koji su je uvek podržavali u želji da se bavi muzikom i da upiše fakultet, su se potrudili i da dobije najbolji mogući instrument.

"Instrument je ručna izrada. Rađen je po modelu Stradivarijevih instrumenata. I za sada imam sve najlepše i najbolje da kažem o instrumentu. Zvuk koji proizvodi je divan. Podržava apsolutno svaku zamisao koju imam," zadovoljna je Jana.

Violina je nastala  u radionici profesora Panta Veličkovića, koja se nalazi u selu Gornji Gračac kod Kraljeva. Takva violina košta nekoliko hiljada evra ali, bitnije od toga je bila Janina rekacija na zvuk koji je dobila kada je prvi put na njoj zasvirala.

"Mi smo se viđali. Ja sam ponekad nju čuo kako svira i pravio sam instrument," kaže profesor,"kad sam video kako ona zvuči i kakav ton dobije i kakve su njene intimne potrebe,ja sam instrument tako prilagodio tokom procesa rada."

 Na kraju je Jana čekala godinu i po dana da violina bude gotova. Stigla je taman pred njen polazak na fakultet. Ona nije jedina koja je muzički nadarena u porodici. Mlađa sestra Mina je đak generacije u muzičkoj školi Mokranjac u Kraljevu i planira da nastavi školovanje opet uz podršku privrženih roditelja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike