Od igle do lokomotive na novosadskoj Najlon pijaci

Počelo je šezdesetih godina, spontano, u dva reda najlona i novina, na kojima su građani prodavali iznošenu garderobu. Danas se prostire na 38 hiljada kvadratnih metara, i od petka do nedelje, privlači ponudom, koja ne postoji ni na jednom drugom mestu.

 

„Ja sam našla sliku jednog našeg poznatog umetnika Cvetka Lainovića, ali davno pre jedno 5,6,7 godina, našla sam skulpture Dragana Drobnjaka našeg poznatog skulptora. Za mene je Najlon terapija", navodi Ivana Đurđević, iz Novog Sada.

Petak i subota, mamac su za kolekcionare. Prodaje se i u prolazu.

„U ruci je stara truba iz Švajcarske, koja je stara preko 110 godina. Kupio sam je u Cirihu, prodajem je ovde", kaže Ivica iz Kuršumlije.

Omiljena kategorija su kutije, do vrha napunjene zagonetnim predmetima, najčešće iz Nemačke.

„Dođu tragaju za originalima, za jaknama. Evo ovu jaknu će neko da kupi za 2000 dinara, a ta jakna je bila možda 100, 150 evra. Tragaju za svačim. Po ovim kutijama recimo tragaju, neko će pare da nađe, neko će neki sat, neki antikvitet i tako", ističe Mitar Nikolić, prodavac.

Ni kiša, a ni inflacija, nisu uticali na rutinu popularnih „Najlonaca". Ovde se dolazi ranom zorom, i ne ide se u kupovinu, već po ulov, a oni najuspešniji, neretko, svoje dragocene predmete oglase na fejzbuk stranici posvećenoj Najlon pijaci, koja broji više od 33 hiljade fanova".

Retke stvari, i još ređe cene, predmet su hvale i znatiželje. Na istoj stranici, pre desetak dana, objavljana je i pesma o uzbudljivom životu Najlona. Autori su članovi pank benda Opstanak.

„Mislim da smo obuhvatili i polovno i novo, i hranu koja je negde tradicionalna na Najlonu, znači sve što ljudi tamo konzumiraju, ali tamo stvarno odeš da jedeš ili popiješ kafu, pročitaš dnevne novine, sediš sa nekim ljudima sa kojima generalno, možda se nikada ne bi ni sreo. Probali smo da obuhvatimo duh te pijace koja je zbilja jedno posebno mesto u srcu svih nas", navodi Aleksandar Vukovac, pevač benda.

Socijalne razlike nestaju među nepreglednim redovima robe, i zato se ovde rado dolazi, jer je Najlon, kako to lepo opisuju u pesmi, i tržni centar na pločniku, i sreća u otpadu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike