Od gripa u Srbiji umrlo 29 osoba

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji je od početka ove sezone od komplikacija izazvanih gripom preminulo 29 osoba, dok je bezmalo 105.000 osoba obolelo od te bolesti.

Samo u proteklih nedelju dana „Batut“ je evidentirao bezmalo 20.000 novoobolelih.

„Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine“, navodi se u izveštaju koji je objavljen na sajtu „Batuta“.

U Izveštaju se takođe kaže da se u poslednjoj nedelji registruje visok intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost, s tim što je epidemiološka situacija u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

„Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope“, rečeno je u saopštenju „Batuta“.

Od početka sezone 2018/2019. epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji Grada Niša.

U izveštaju se međutim ne navodi u kojim mestima su preminula lica čija se smrt dovodi u vezu sa gripom.

U „Batutu“ podsećaju da je neophodno primenjivati opšte preventivne mere u kontinuitetu kao što su držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom, koju odmah posle upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike