Od danas moguće podnošenje zahteva za besplatnu struju i gas

Povlastice za utrošenu električnu energiju i gas, u 2015. je koristilo između 70.000 i 90.000 korisnika novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka, a u budžetu za te namene bilo je obezbeđeno 700 miliona dinara.

Vlada Srbije je 30. decembra usvojila novu Uredbu o energetski zaštićenom kupcu kojom su kako su naveli otklonjeni svi nedostaci zbog kojih je prethodna uredba proglašena neustavnom.

Po novoj uredbi povećani su limiti mesečne potrošnje električne energije i gasa, tako da će pravo na besplatnih od 120 do 250 kilovata struje ili 35 do 75 metara kubnih gasa imati oni koji koriste do četiri puta više te energente, dok je po starom to bilo dva puta više.

Za besplatnu struju i gas moći da konkurišu i ugroženi kupci, kojima obustavom tih energenata može biti ugrožen život ili zdravlje, na osnovu medicinske dokumentacije. Oni su do sada imali pravo na zaštitu od obustave duga, ali ne i na besplatne kilovate ili kubne metre gasa.

Ustavni sud je krajem septembra 2015. stavio van snage odredbe Uredbe o energetski zaštićenom kupcu kojima je bio propisan način sticanja statusa "ugroženog kupca", jer nije bila predviđena mogućnost žalbe.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar