Od danas gondolom za 15 minuta od Brzeće do Malog Karamana na Kopaoniku

Gondola će ne samo obogatiti turističku ponudu Kopaonika, već će i pokrenuti razvoj privrede posebno na istočnim padinama, na području bruske opštine.

U gondolu, kojom će se centra Brzeće do vrha Mali Karaman od danas stizati za petnaestak minuta, investirano je 27 miliona evra. Kapacitet žičare sa 74 kabine, u ovom trenutku je 1.600 osoba na sat.

Iako je kabina predviđena za smeštaj 10 putnika, zbog epidemijskih mera taj broj će biti prepolovljen.

Gondola je dužine 3.741 meta, ima dve međustanice – Strugu i Belu reku 2 i ono što je najvažnije,  domaći kojima je posao bio poveren izgradili su je pre roka, za samo šest meseci.

Aleksandra Stojaković, direktorka hotela "Junior", najstarijeg turističkog objekta u ovom centru, kaže da je ideja gondole u Brzeću stara skoro dve decenije i da njeno ostvarenje predstavlja novo poglavlje turizma opštine Brus i turističkog mesta Brzeće.

Iako se Brzeće nalazi na Kopaoniku, od 2015. godine sa prestankom rada žičara Bela reka 1 i 2, bili smo odsečeni od same planine, kaže Stojakovićeva.

"Sa otvaranjem gondole ponovo postajemo deo planine i Skijališta Srbije, nadamo se povećanom broju gostiju u Brzeću što nas motiviše na pružanje još bolje usluge jer je ovo znak da Brzeće tek treba da se razvija kako bi postalo jedna od vodećih destinacija Srbije", rekla je Stojakovićeva.

Brzeće ima 5.700 ležajeva u dvadesetak hotela i privatnom vlasništvu, u izgradnji je još 3.000 postelja. Perspektiva za ugostitelje, ali i stanovništvo, prateće delatnosti – trgovinu,
poljoprivredu.

"Očekivano je da razvoj turizma u Brzeću prati i povećanje smeštajnih kapaciteta kao i proširenje već postojećih delatnosti i formiranje novih što će, između ostalog, doprineti i otvaranju novih radnih mesta i nadamo se dodatnim investicijama u prateću infrastrukturu", rekla je Stojakovićeva.

Gondola će svečano biti puštena u rad u 12 časova uz prisustvo visokih državnih zvanica. Među prvim putnicima u gondoli biće I predsednica Vlade Ana Brnabić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар