Od amajlija, preko ćilima i vaza, do uramljenih deonica puta – šta sve političari dobijaju na poklon

Album, amajlija, bista, vaza, gravura, ikona, metalni stalak za bocu, pa čak i zaštitna maska našla se među prijavljenim poklonima javnih funkcionera u 2020.

Te godine, javni funkcioneri prijavili su 210 poklona, što je najmanje od uspostavljanja kontrole evidencije poklona i smatra se posledicom smanjenja protokolarnih i prigodnih susreta.

"Taj broj od 210 prijavljenih poklona tokom 2020. godine svakako možemo pripisati pandemiji koronavirusa. Najčešće dobijamo evidenciju od generalnog sekretarijata predsednika Republike, Vlade, Narodne Skupštine, Ministarstva i drugih državnih organa. Najvredniji poklon u 2020. godini jeste bila uramljena deonica koju je kupio knez Obrenović za izgradnju tunela ispod brda ‘Budim’ i vrednost je procenjena na 800.000 dinara, a za 2019. godinu to je bila bista Dostojevskog od bakra, koja procenjena na 1.200.000 dinara", kaže Milica Lazić iz Agencije za sprečavanje korupcije.

U depoima Narodne skupštine čuvaju se pokloni uručeni skupštinskim funkcionerima prilikom međunarodnih susreta i izloženi su u vitrinama kako bi ih posetioci Parlamenta mogli videti.

"Odeljenje za poslove protokola vodi internu evidenciju o poklonima koje su skupštinski funkcioneri primili, odnosno uručili predstavnicima drugih parlamenata. Cilj je da ne dođe do uručivanja istog poklona. Parlamenti drugih zemalja imaju iste pravilnike o zadržavanju i izlaganju poklona u svojim parlamentima, vodeći računa da ne dođe do dupliranja poklona", navode iz Odeljenja za poslove protokola Narodne skupštine Republike.

Pokloni koji se prilikom diplomatskih poseta razmenjuju predstavljaju Srbiju ili samu instituciju. Deo diplomatskih protokolarnih poklona godinama je i pirotski ćilim.

"Mi smo ponosni na naše kulturno nasleđe i poodavno smo predložili državnim institucijama kao što je Kabinet predsednika Republike, kao što je Ministarstvo spoljnih poslova, da u svoje protokolarne poklone uvrste i naš ćilim. Kao što možemo da vidimo u dočecima stranih državnika, kada je nacionalna garda prisutna uvek je prisutan veliki pirotski ćililm", kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Osmišljavanje poklona uvek je u skladu sa običajima zemlje u koju poklon odlazi. Uručivanju poklona prethodi dogovor sa kolegama iz protokola a uzimaju se u obzir afiniteti gosta. Pravilnik o poklonima srpskih funkcionera reguliše način njihovim raspolaganjem već 10 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike