Očekuju nas obilne padavine, kako treba postupiti u slučaju evakuacije

Prognozirane obilne kiše, stavile su u pripravnost Sektor za vanredne situacije i preduzeće "Srbijavode".

Luka Čaušić iz Sektora za vanredne situacije, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da je juče, da bi se na vreme reagovalo i da bi se predupredili svi mogući problemi, održan sastanak sa predstavnicima preduzeća "Srbijavode". 

"Juče je održan sastanak i upućeno je upozorenje lokalnim štabovima za vanredne situacije. Konkretno, uputili smo upozorenje predsednicima opština, gradonačelnicima onih gradova za koje smatramo da mogu biti ugroženi", rekao je Čaušić.

Ukazuje da su pripadnici sektora za vanredne situacije – vatrogasci spasioci Sektora za vanredne situacije i pripadnici MUP-a na terenu, da se nalaze uz vodotokove koji mogu da budu problematični, i dodaje da će ovakve stvari postati praksa i ubuduće. 

"Oni obilaze ljude koji stanuju u blizini bujičnih vodotokova kako bi ih upozorili i skrenuli im pažnju. Tu smo da učinimo sve što je do nas", ukazuje Čaušić. 

Navodi da se obilne kiše očekuju u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, južnoj srpskoj pokrajini, Zlatiborskom i Raškom okrugu, Ivanjici i selima na Goliji poput Devića. Zatim u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Albaniji. 

Gde se očekuju obilne padavine 

Ukazuje da je RHMZ za sutra objavio crveni meteo-alarm za Zlatiborski okrug jer su za Crnu Goru predviđene velike padavine, te da se čini sve da budemo spremni i da svi subjekti sistema zaštite i spasavanja odrade svoje posao.

"Mi tu vodu koja stiže treba da primimo preko Lima, preko Drine iz Bosne i Hercegovine i Ibra. Sistem je odreagovao dva, tri dana ranije na ono što se može potencijalno desiti", ukazuje gost Beogradske hronike.

Upitan – kakva je situacija u Beogradu i Obrenovcu odgovara da je Beograd dobro branjen, a da je Obrenovac svakako bezbedniji nego što je bio 2014. godine", kaže gost Beogradske hroonike.

Navodi da Vojvodini trenutno ne preti opasnost od obilnih kiša i poplava. 

Kako se ponašati u slučaju poplava

Ukazuje da građani u slučaju opasnosti treba da slušaju šta im sugerišu nadležni organi.

"Ukoliko vam specijalistički timovi za spasavanje na vodi kažu da se evakuišite se, vi to treba da poslušate", kaže Čaušić.

Upozorava da je bujična voda toliko jaka da je i 30 centimetara dubine dovoljno da odnese čoveka. 

"Što se tiče bujične vode, dovoljno je 30 centimetara da odnese čoveka. Vi to ne možete u tom trenutku da pretpostavite, ali to je toliko jaka sila da ne bi trebalo ni da pokušavate. Ukoliko vam spasioci kažu ajde da vas mi evakuišemo vi treba da pomognete spasiocima i da spasite svoj život", ukazuje gost Beogradske hronike.

Dodaje da su životi ljudi prioritet, te da se tek nakon toga prelazi na spasavanje stoke i imovine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike