Obustavljena istraga protiv generala Živanovića

Istraga je obustavljena jer nema dokaza da je izvršio krivično delo za koje se teretio naredbom o sprovođenju istrage, odnosno da je nepreduzimanjem mera izvršio ratni zločin u kosovskim selima Čuška, Pavljan, Ljubenić i Zahać, 1999. godine.

Zbog ratnog zločina nad Albancima iz ovih sela u toku je ponovljeno suđenje pripadnicima formacije poznate kao "šakali" pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Prvu prvostepenu presudu u tom slučaju, kojom je devet optuženih bilo osuđeno na ukupno 106 godina zatvora, Apelacioni sud ukinuo i naložio da se suđenje ponovi.

Optuženi se sada brane sa slobode.

Naredbom o sprovođenju istrage general Živanović se teretio da je znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje od albanskih terorista sela Ljubenić, Pavljan, Čuška i Zahać, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, vršiti ubistva civila, teška telesna povređivanja, raseljavanje i uništavanje imovine u velikim razmerama.

General je bio nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu "Čuška" osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine.

Milojko Nikolić je letos preminuo u Beogradu, a Bulatoviću je zbog lošeg zdravlja suđenje razdvojeno.

U pomenutim selima izvršena su masovna ubistva naočigled prisutnih žena i dece. Najmlađa žrtva imala je 19, a najstarija 87 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike