Obnova negotinskog vinogorja

Tehnolog po struci, Negotinac, sa četvoro dece i suprugom koja je hemičar, vratio se Vladimir Frunzurelović posle studija u rodno mesto, zasadio mlade vinograde na šest hektara i potpuno opremio vinariju u kojoj proizvodi oko 50 hiljada litara vina godišnje. Pored standardnog, proizvodi i specijalno dezertno vino, koje se pominje u zapisima Vuka Karadžića kao "Pelenaš".

"Dodavali su razne vrste bilja i samim tim vino je moglo duže da traje tokom zime, zaslađivali ga medom, vinskim destilatom. U nekim zapisima našli smo da je to vino Hajduk Veljko sa Vukom Kardžićem pio", objašnjava Vladimir Frunzurelović vinar iz Negotina.

Samo desetak kilometara dalje u selu Miloševo, porodica Stančić obrađuje svoju plantažu kupina. Jedini su u ovom delu Srbije koji su registrovali vinariju voćnog vina, a sada grade i degustacionu salu za goste.

"Planiramo da kad ljudi dođu da probaju naše vino da vide ko smo, šta smo, kako to radimo i da se uvere u kvalitet vina koje kupuju", navodi Goran Stančić, vinar iz sela Mirovo.

Ohrabruje slika da se obnavljaju vinogradi u Negotinskoj krajini. Uglavnom su to stare autohtone sorte. 

O tome Dragan Radosavljević, opštinski većnik za poljoprivredu kaže: "Imamo kvalitetna vina jer se vraćaju stare autohtone sorte, već čuvene crne tamjanike, začinka i od tih sorti prave se izuzetna vina koja svake godine osvajaju prve nagrade."

Agrarni budžet opštine Negotin je oko dvadeset miliona dinara, a dobar deo novca izdvaja se za subvencionisanje mladih zasada. Vinski turizam i ugostiteljstvo ponovo zauzimaju važno mesto u ekonomskom napretku ovog kraja, kao što je to bio slučaj pre jednog veka kada je vino iz Negotina išlo brodovima u Francusku i prodavalo se za dukate.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike