Obnova korita Ljuboviđe za miran san žitelja Ljubovije

U junu prošle godine za samo nekoliko sati, Ljuboviđa je poplavila na desetine domaćinstava, porušila dva mosta i pričinila milionsku štetu na usevima i infrastrukturi. Probleme zbog izlivanja meštani su imali i ranije.

"Ovo sada što se dešavalo posebno 2020. godine je bila zaista jedna katastrofa, ne samo da je ugroženo naselje Vagan, nego ugroženo je otprilike šezdeset do sedamdeset posto žitelja Ljubovije", kaže Živko Pavlović, iz Ljubovije.

Godinu dana posle, o nepredvidivoj naravi Ljuboviđe svedoče samo građani i arhivski snimci. Oni koji je vide prvi put teško da bi poverovali da tokom svake obilne kiše na stotine građana brine za svoju bezbednost.

"Dva, tri dana kad pada kiša eto nam poplave, eto nam vode, i u podrumu, i u baštama, i u dvorištu, jednostavno nije bilo zaštićeno", navodi Radivoje Milutinović, iz Ljubovije, a njegov komšija Goran Todorović dodaje: "U poslednjih petnaest godina plavljen sam četiri puta, štete su bile ogromne, celo domaćinstvo je potpuno bilo pod vodom."

Uz pomoć države, počela je sanacija kojom je trenutno obuhvaćeno 900 metara rečnog toka uzvodno od ušća Ljuboviđe u Drinu.

"Na najkritičnoj tački kod mosta u naselju Vagan trenutno se izvode radovi na postavljanju betosnkih potpornih zidova koji će biti visoki 3,7 metara. Razmak između stubova je 22 metra, a korito Ljuboviđe biće popločano kamenom."

Prva faza radova koštaće 250 miliona dinara, a završetak radova planiran je za mart iduće godine.

"Ovo za nas iz Ljubovije, za građane Ljubovije mnogo znači, svaki par godina su se dešavale poplave koje su nanosile mnogo štete, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Sa ovom sanacijom i ovim radovima koji se kvalitetno izvode, moći ćemo svi mirno da spavamo", kaže Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija.

A miran san, nadležni, tvrde, građane Ljubovije očekuje tek nakon što ceo projekat sanacije rečnog korita bude gotov. Predviđena je obnova 2 kilometra toka Ljuboviđe, a ukupna vrednost je oko 460 miliona dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар