Obeleženo 26 godina od progona Srba – molitve i sveće za nedužno nastradale Srbe

Većina prognanih Srba živi u teškim uslovima i traže od Srbije: da krene u borbu za dokazivanje istine o srpskom stradanju, da se osnuje memorijalni centar srpskim žrtvama stradalim devedesetih i da svet vidi da srpski narod nije genocidan već da je nad njim vršen genocid. I preostali Srbi u Hrvatskoj su diskriminisani.

"Ljudska prava se krše, stotine hiljada proteranih Srba ne mogu da povrate svoju imovinu, stečena prava, poljoprivredno zemljište, radni staž, dinarsku i deviznu štednju, naknadu štete za uništenu imovinu u terorističkim akcijama", navodi Miodrag Linta, predsednik Srpskog demokratskog foruma.

Ističe da nije relno očekivati pomirenje i uspostavljenje bilo kakvog poverenja između dve države dok god Hrvatska ne pokaže spremnost da reši imovinska stečena prava Srba.

Na parastosu u hramu Hrista spasitelja u Banja Luci direktor centra "Veritas" Savo Štrbac izrazio je nezadovoljstvo što su za zločine u Oluji do sada pravosnažno osudjene samo dve osobe.

"U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada", istakao je Štrbac.

Koliko je "Oluja" promenila etničke odnose, govori i podatak da je pre nje u Hrvatskoj živelo više od 600.000 Srba, a danas ih ima manje od 150.000.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар