Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana svetih Arhangela Mihajla, igumana manastira Zočišta Stefana, igumana manastira Draganac Ilariona, dečanskog igumana Save, kao i monaštva i sveštenstva iz eparhije, preneo je Radio Goraždevac.

Vladika raško-prizrenski Teodosije, kazao je da je veliki blagoslov danas biti u manastiru Visoki Dečani i zahvalio se svima koji su uveličali slavu Gospoda i svetog kralja Stefana Dečanskog.

"Draga braćo i sestre koji ste se sabrali danas na ovaj veliki praznik da proslavimo onoga koji je celim svojim životom proslavio Boga, svetoga kralja Stefana velikomučenika. Gospod nas sabira u ljubavi njegovoj i naše sabranje na svetoj liturgiji je slika onog našeg sabranja u carstvu nebeskom. Sva radost koju osećamo danas u dušama svojim, potiče od Gospoda, koji je izvor radosti", rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Poručio je da je veliki je blagoslov danas biti ovde u manastiru Visoki Dečani.

"Zahvalan sam svima koji ste učinili veliku žrtvu i trud da danas dođete u uslovima u kojima nije ni lako ni bezbedno doći na ove prostore", rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, rekao je u svojoj besedi da je ovo poseban dan za sve vernike ali i za ovu svetinju koju je sagradio sveti kralj Stefan Dečanski.

"Takvi su bili brojni mučenici kroz istoriju crkve Hristove, počevši od samog pobedonačelnika Hrista spasitelja, koji je sam postradao na krstu kao nevina žrtva za naše spasenje, a potom Stefana prvomučenika Đakona i mnogih drugih među kojima je i veliki među svetima proslavljeni kralj Stefan Dečanski koga danas proslavljamo", naveo je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

U ovoj svetoj obitelji i svuda verni, kaže otac Sava, narod proslavlja pomen na ovog velikog mučenika i svetitelja. Čitav njegov život bio je mučenički i stradalnički.

"Po svedočenju Hrista, podnoseći brojne nepravde, klevete i laži i na kraju samo mučeničko stradanje. Sveti Kralj Stefan Dečanski pokazao se istinskim slugom Božijim u kome se zaista proslavio Gospod i u kome je Gospod živeo. Tu blagodat Božiju izliva i kroz njegove svete mošti koje krase ovu svetu obitelj i vekovima predstavljaju utehu brojnim vernicima koji dolaze ovde i mole se pred njima", rekao je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

U manastiru Visoki Dečani sinoć je uoči ktitorske slave Stefana Dečanskog služeno praznično bdenije, kojim je načelstvovao episkop raško-prizrenski Teodosije u prisustvu monaštva i vernog naroda.

U toku bdenija, izvršen je čin presvlačenja odeždi svetoga kralja Stefana Dečanskog. Monahinje manastira Župa, kod Nikšića izvezle su nove odežde koje sada krase njegove svete mošti.

Na kraju bdenija, episkop Teodosije je u čin monaha, zamonašio četiri iskušenika manastira, koji su dobili monaška imena Vasilije, Vlasije, Nektarije i Georgije.

Na bdeniju su pevali učenici Prizrenske bogoslovije, zajedno sa bratijom manastira.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар