Obeležena 20- godišnjica ubistva Milana Pantića

Cveće i naklon na ulazu u zgradu gde je pre dve decenije ubijen novinar Milan Pantić. Kolege i predstavnici novinarskih udruženja podsećaju da ubice i nalogodavci za zločin još uvek nisu odgovarali.

"Dvadeset godina od ubistva Milana Pantića izgleda da znamo sve – i motive i nalogodavce i činjenice, ali postoji jedan ključni momenat za koji još ne znamo da li će se dogoditi, a to je volja", rekao je Živojin Rakočević, predsednik UNS-a.

Pomak u istrazi napravljen je 2013. kada je formirana Komisija za istraživanje ubistava novinara. Predsednik komisije Veran Matić nedavno je izjavio "da su poznata imena ubica, ali da su izvršioci tog zločina na slobodi, jer tužilaštvo nema dovoljno dokaza za sud".

"Ja se iskreno nadam u ime kolektiva Večernjih novosti da će ovaj gnusni čin koji je šamar na obrazu demokratske Srbije konačno dobiti sudski epilog, da li kroz istragu u Tužilaštvu za organizovani criminal", naveo je Milan Babović, zamenik glavnog urednika Novosti.

Nagradu za novinarsku hrabrost, ustanovljenu u znak sećana na pokojnog Pantića, ove godine dobio je novinar Radio-televizije Srbije Vladimir Banić koji je proteklih godinu dana izveštavao iz žarišta pandemije širom sveta, ali i Nagorno-Karabaha i Sirije. Video-porukom obratio se iz Dubrovnika.

"Žao mi je, istovremeno me sramota što smo dozvolili i kao društvo i kao branša da se ovako, na ovaj način sećamo Milana, a ne brojeći godine zatvora koje služi ubica ili ubice ili nalogodavci ako ih je bilo. Ovako brojimo i merimo vreme koliko smo ustvari mi dugo nezaštićeni", poručio je Vladimir Banić, novinar RTS-a.

Nagradu je Vladimir Banić posvetio kolegama dopisnicima i novinarima van Beograda koji su, kako je rekao, čuvari savesti i suštine naše zemlje koji ako oslabe kad zaduva klimaće se jače, a ovo društvo pašće brže i bolnije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар