Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

Poverenik Milan Marinović je u uvodnom izlaganju povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti rekao da bi, za razliku od digitalizacije koja je, bez obzira na veoma visok nivo upotrebe savremenih tehnologija, a posebno snažnih softvera koji je podržavaju, ipak pod, kako se čini, dovoljnom kontrolom i uticajem ljudskog faktora, veštačka inteligencija, ukoliko se pravilno ne kontroliše, mogla da se otrgne kontroli, što bi moglo prouzrokovati veoma teške posledice.

"U svakom slučaju, uvođenje novih tehnologija u obradu podataka o ličnosti, digitalizacija i korišćenje veštačke inteligencije ne smeju biti na štetu ostvarenja ljudskih prava i jednakosti među ljudima.", rekao je poverenik Milan Marinović u uvodnom izlaganju povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti koji se održao u Privrednoj Komori Srbije.

Na skupu je istaknuto da je zato jedan od primarnih ciljeva institucije Poverenika, edukacija građana i onih koji obrađuju naše podatke. Da je institucija pored brojnih obuka, panela, okruglih stolova i studentskih praksi želela da i najmlađima ukaže šta su podaci o ličnosti, na koji način mogu biti zloupotrebljeni i kome mogu da se obrate za pomoć. Dodao je da su oni najugroženiji učenici osnovnih škola jer provode najviše vremena na društvenim mrežama i popularnim digitalnim platformama.

Zato je, kako navode iz institucije Poverenika, pripremljena Brošura pod nazivom "Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?", autora Dragana Ilića, uz pomoć programa "Nova pismenost", koji zajednički realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion.

"Naša istraživanja pokazuju da skoro 40% dece od 12 do 18 godina ne zna da zaštiti svoje podatke na internetu. Pitanje je i da li u potpunosti razumeju rizike i posledice deljenja svojih ličnih podataka na mreži? Zbog toga je ključno da deca od malih nogu uče o zaštiti podataka. Njihovom edukacijom u ovom domenu osiguravamo da se bezbedno i odgovorno kreću u digitalnom svetu. Pozivam roditelje, nastavnike i sve koji rade sa najmlađima da ih podrže da pročitaju i razumeju brošuru i pomognu im u primeni znanja u svakodnevnom životu", izjavio je Darko Soković, rukovodeći partner u organizaciji "Propulsion".

Tokom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti zamenica Poverenika Sanja Unković predstavila je najnoviju publikaciju broj 8. pod nazivom "Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi, mišljenja i praksa Poverenika".

Na današnjem obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti učestvovali su šef
Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i direktorka Misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam. Oni su u uvodnim izlaganjima ukazali na praksu u zemljama Evropske
Unije, kao i na podršku koju pružaju Republici Srbiju i instituciji Poverenika u ovoj oblasti.

Na kraju Poverenik se osvrnuo i na nadležnost iz prava na pristup informacijama od javnog značaja i podsetio organe vlasti da sutra, 31. januara 2023. godine ističe obaveza dostavljanja godišnjih izveštaja Povereniku, putem Portala za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti, na veb adresi: izvestaji.poverenik.rs.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike