Obama: Suzbijanje oružanog nasilja je prioritet

Na početku poslednje godine svog mandata u Beloj kući, Obama je izrazio žaljenje zbog nedovoljnog napretka u suzbijanju američke "epidemije" oružja u proteklih sedam godina, prenosi Rojters.

"Moja novogodišnja odluka je da postignem što veći napredak u našem nedovršenom poslu. To je naročito tačno za jedan deo tog nedovršenog posla, a to je naša epidemija oružanog nasilja", rekao je Obama u svom novogodišnjem obraćanju.

Američki predsednik je ponovio da je nezadovoljan zato što Kongres nije usvojio mere za smanjenje oružanog nasilja.

"Širom Amerike, oni koji su preživeli oružano nasilje i oni koji su izgubili dete, roditelja, supruga u takvom nasilju, moraju da se prisećaju takvih teških godišnjica svaki dan, a Kongres još nije uradio ništa da spreči da se ono što se desilo njima, ne desi i drugim porodicama", rekao je Obama.

Predsednik SAD je podsetio da je pre tri godine predložen zakon o proveri osoba koje poseduju oružje i da je ta mera imala podršku američke javnosti, uključujući i vlasnike oružja.

"Ali lobisti oružja mobilisali su se protiv toga. I Senat je blokirao zakon", rekao je Obama i dodao da su od tada desetine hiljada Amerikanaca bili mete oružanih napada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar