O prošlosti nemačke zajednice u Srednjem Banatu u 18. veku – u knjizi istoričara u Kikindi

Nemačka zajednica u Velikoj Kikindi je bila značajna za razvoj zanatstva, privrede i kulture. Vlasnici najvećih pogona u gradu, mlina i ciglane su bili Nemci. Do političkih raslojavanja pred Drugi svetski rat su sarađivali sa srpskom većinom.

"Integrisani su bili. Taj neki suživot, puno primera ima sa srpskom zajednicom suživota, rada. Evo na primer u pravoslavnoj crkvi vođa hora je bio Nemac", navodi Vladimir Dudić, autor.

Istoričari su publikacijom želeli da podsete na Nemce koji su ostavili trag u oblastima kojima su se bavili, a potekli su iz Kikinde.

"O jednoj glumici potpuno zaboravljenoj koja dolazi iz Velike Kikinde i koja se zvala Ida Bauer koja je glumila krajem 19. veka najpre u Beču, potom u Hanoveru i Hamburgu. Naprasno je prestala da se bavi glumom 1916. početkom Prvog svetskog rata, a umrla je tu negde početkom pedesetih godina", dodaje Vladislav Vujin, autor.

Istraživanje istorije nacionalnih zajednica koje su živele u Kikindi ovim se ne završava.

"Ova knjiga je zamišljena kao deo trilogije. Prvo je objavljena istorija Jevreja, sad istorija Nemaca i treba da bude u budućnosti, nadam se bliskoj da bude objavljena istorija Mađara", ističe Miloš Pušara, autor.

Nemci su u Veliku Kikindu kolonizovani polovinom 18. veka, vrlo brzo nakon osnivanja naselja. Vremenom se njihov broj ustalio, pa su uvek u gradu činili skoro 20 odsto od ukupnog broja stanovnika. Drugi svetski rat je doveo do potpunog nestanka nemačke zajednice u ovom delu Banata.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike