NVO „Aktiv“: Pripadnici policije napali Miodraga Milićevića u blizini Jarinja

Kako se navodi u saopštenju, do incidenta je došlo oko 9.30 časova, u blizini prelaza Jarinje, kada je, kako ističu, Miodrag Milićević zaustavljen od strane pripadnika specijalne jedinice, izdvojen iz kolone i u trenutku ispitivanja jedan pripadnik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak.

Istovremeno, dodaje se u saopštenju, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da "ćuti" i postavljali mu pitanja "zašto nema kosovska dokumenta".

"Tokom cele procedure od zaustavljanja do ispitivanja, izvršni direktor NVO ‘Aktiv’ je u potpunosti sarađivao sa policijom i ničim nije izazvao nasilnu reakciju pripadnika policije", ističe se u saopštenju.

NVO "Aktiv" je užasnuta ovim incidentom i najoštrije osuđuje nasilno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica.

"Udarac u stomak je čista brutalnost i ničim izazvana prekomerna upotreba sile od strane specijalnih jedinica policije ukazuje na narušeno bezbednosno okruženje na severu Kosova i nekontrolisano delovanje pripadnika policije koje preti produbljivanju krize i mogućoj eskalaciji već narušenog bezbednosnog okruženja na severu Kosova", ukazuje NVO "Aktiv".

Ova organizacija, koja se bavi zagovaranjem, promocijom demokratije i dijalogom u društvu, upozorava na nedopustivo ponašanje pripadnika jedinice specijalne policije i poziva kosovsku vladu i nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu kojom bi se utvrdila odgovornost pripadnika jedinice specijalne policije i time sprečilo ponavljanje sličnih situacija.

"Ovo je posebno opasna situacija uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovođenja druge faze odluke Vlade Kosova o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama", saopštava NVO "Aktiv".

Dodaju i da će protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga biti podneta prijava kosovskom policijskom inspektoratu i svim nadležnim organima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike