Nursultan ponovo Astana – glavni grad Kazahstana vratio staro ime

Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je predlog grupe kazahstanskih poslanika da se Nursultanu vrati nekadašnji naziv Astana, objavio je na Fejsbuku portparol predsednika Kazahstana, Ruslan Žildibaj.

Promena stiže usled niza niza ustavnih reformi usvojenih na junskom referendumu, kada je dugogodišnjem lideru oduzet poseban status "doživotnog vođe".

Jedan od prvih postupaka Tokajeva, nakon što je nasledio Nazarbajeva 2019. godine, bio je da ime glavnog grada promeni iz Astane u Nursultan, kao gest odanosti čoveku koji je vladao Kazahstanom tri decenije.

Astana, što na kazaškom znači prestonica, grad je koji je izgrađen planski, sa modernom arhitekturom koja se poredi sa Dubaijem.

Nazarbajev je preselio glavni grad iz Almatija u Astanu 1997. godine.

Iskoristivši bogatstvo zemlje, koja je najveći proizvođač energije u regionu, angažovao je strane arhitekte za izgradnju grada na kazahstanskoj stepi, gde temperature mogu da se kreću od minus 35 do plus 35 stepeni Celzijusa.

Inače, najozbiljniji izazov rukovodstvu zemlje od sticanja nezavisnosti 1991. dogodio se u januaru. Počeo je kao protivljenje povećanju cena goriva i prerastao u nerede u kojima je poginulo najmanje 230 ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike