NUNS: Puna podrška redakciji lista Danas

Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) izrazio je danas punu podršku redakciji dnevnog lista Danas koja se poslednjih dana našla na meti predstavnika vlasti, za koje je ocenjeno da „krajnje nervozno i bahato“ demonstriraju otvoreno neprijateljstvo prema medijima čije uređivačke politike ne podležu ukusu vlasti i odolevaju njenim svakodnevnim pritiscima.

„NUNS zahteva od vlasti da prestane sa pretećom kampanjom protiv slobodnih i nezavisnih novinara i medija kojom se podgreva već uzavrela polarizacija društva. Istovremeno, NUNS poziva medijske radnike, akademsku javnost, organizacije civilnog društva i građane da dignu glas u odbranu slobode izražavanja i informisanja“, navodi se.

To novinarsko udruženje je ocenilo da se kampanja protiv nedeljnika NIN zbog naslovne strane sa fotografijom predsednika Aleksandra Vučića na sajmu naoružanja u čemu su predstavnici vlasti prepoznali poziv na ubistvo, nastavila „suludim optužbama“ protiv Danasa, ovaj put zbog karikature na kojoj je Vučić predstavljen kao navodna meta.

„Poslednja dva dana usledili su rafali najtežih optužbi protiv Danasa, jedinog dnevnog lista koji neumoljivo kritički piše o učestalim korupcionaškim aferama u koje su, sudeći prema izveštavanju medija, najverovatnije upleteni nosioci vlasti i njima bliski ljudi. Karikatura čuvenog Koraksa, baš kao i u vreme Miloševićeve diktature, proglašena je za govor mržnje i poziv na ubistvo predsednika Srbije“, dodaje NUNS.

NUNS ocenjuje da je ta kampanja pokrenuta sa ciljem da se nepodobni mediji zastraše i ućutkaju a sloboda izražavanja i informisanje stave pod kontrolu vlasti.

„Podsećamo i da se prema kriterijumima međunarodnih organizacija u Srbiji poslednjih godina zabrinjavajuće smanjuje nivo slobode govora i javnog informisanja. NUNS je od početka godine evidentirao 108 napada i pritisaka na novinare i medije, najviše u poslednjoj deceniji“, navelo je to udruženje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike