NUMS počinje akciju besplatnih usluga medijacije u sporovima

Nacionalno udruženje medijatora Srbije (NUMS) saopštilo je danas da će početi da pruža besplatne usluge medijacije u sporovima male vrednosti, sporovima u kojima su strane ugrožena lica, marginalizovane grupe i korisnici socijane pomoći, kao i u drugim sporovima u kojima medijacija može pomoći.

Učesnici konferencije ocenili su danas da u sudovima postoji veliki broj predmeta pogodnih za medijaciju (neformalan način mirnog rešavanja sporova), da se oni često ne okončavaju u razumnom roku i da proizvode velike troškove.

Predsednik NUMS Blažo Nedić izjavio je da su glavni ciljevi te akcije približavanje medijacije građanima, podrška državnim organima i institucijama na promociji medijacije.

Nedić je kazao da se akcija sprovodi iz ličnih sredstava udruženja uz volontersko angažovanje članova.

Bivša predsednica Drugog osnovnog suda u Beogradu i medijator Gordana Mihailović rekla je da su državna kontrola i podrška neophodne da bi medijacija kao način rešavanja sporova zaživela u Srbiji.

„Važeći zakon ima mnogo problema. Volonteri neće potrajati dugo ako se medijacija ne postavi na održivim osnovama, za šta je neophodna pomoć države“, rekla je Mihailović.

Uputstvo za unapređenje medijacije u Srbiji doneli su 28. juna 2017. godine predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević i ministarka pravde Nela Kuburović.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike