Novosti: Amerikanci pred Vučića postavljaju paket za KiM

Sjedinjene Američke Države (SAD) su pripremile specijalni „kosovski paket“ u četiri tačke koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pišu današnje Večernje novosti.

Kako taj list navodi, prema odlično obaveštenim izvorima, ovaj dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.

Radni „kosovski tekst“ Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već prekosutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka.

Novosti navode da taj tekst predviđa da Zajednica srpskih opština na Kosovu dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

Zajednica bi, kako navode, tesno institucionalno bila povezana s potpredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni, prenosi Novosti.

Sagovornici Novosti iz diplomatskih krugova ocenjuju da su se SAD odlučile na ovaj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju.

„Takođe, u kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške tačke“, navodi taj list.

Dodaju i da ovaj predlog „ima i drugu stranu medalje, koja, pre svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti“.

„Nije slučajno što je upravo šef države prva adresa za ovaj paket, jer je reč o ubedljivo najjačoj političkoj figuri u državi“, pišu Novosti.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike