Novosadska racija opomena za celo čovečanstvo

Pomen stradalima u Novosadskoj raciji održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služili su vikarni episkop toplički Jerotej i vikarni episkop mohački Damaskin.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da je Novosadska racija opomena za celokupno čovečanstvo da se fašističko zlo više nikada i nigde ne ponovi.

"Zato ne smemo prestati da se sećamo, iako to sećanje boli. Zato moramo o tome da učimo našu decu iako nije lako pričati o smrti i stradanjima onima koji su na početku životnog puta" rekao je Vučević u obraćanju građanima na Keju žrtava racije.

Naglasio je i da fašizmu nema mesta u Srbiji.

Pozivajući da se nedela nad nevinim žrtvama nikada ne zaborave, gradonačelnik je najavio i pokretanje dve inicjative.

"Mi iz Novog Sada pokrećemo inicijativu da zločin, koji zovemo Novosadska racija, kao lekcija uđe u udžbenike, da uđe u zvanični školski program Republike Srbije, da generacije koje dolaze uče da se takva zlodela nikada ne ponove. Da nauče da brane pravo na život, pravo na izbor, pravo na različitost. U Novom Sadu, uz blagoslov vladike bačkog gospodina Irineja pokrećemo inicijativu za izgradnju memorijalnog centra posvećenog sećanju na Novosadsku raciju", najavio je gradonačelnik Vučević.

Reči podrške uputio je i patrijarh srpski Porfirije koji je zbog zdravstenog stanja bio sprečen da prisustvuje pomenu, te je u pismu poručio da "Srbi nikada neće mađarski narod prepoznavati u licima zločinaca, nego ga prepoznavati kroz likove junaka kao što su Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i drugih koji su spasili živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima".

Vence na spomenik "Porodica" položili su predstavnici Grada Novog Sada, Jevrejske opštine, Matice romske, ambasada Mađarske, Nemačke, Izraela, SAD, Bugarske i Crne Gore, Vojske Republike Srbije, kao i potomci žrtava.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike