Novih 16 lokomotiva na srpskim prugama

Nove lokomotive su pripremljene da voze na srpskim i na evropskim prugama.

Svaka može da poveze čak 1.700 robe. Lokomotive razvijaju brzinu do 160 kilometara na čas i opremljene su najsavremenijim uređajima za kočenje i automatsko upravljanje.

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture, podsetila je da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 vozila za putnički saobraćaj.

"Sada je Kargo nabavio 16 lokomotiva u teretnom saobraćaju. To nisu lokomotive za prošlost. To je upravo ovo što je rekao direktor Karga – to su lokomotive za budućnost, sa novim tehnologijama, da možemo da pratimo sve ono što radi Evropa, i da možemo zaista da budemo deo svetskog železničkog transporta", ističe Mihajlovićeva.

Svake godine Kargo preveze 13 miliona tona robe. Međutim, sa dolaskom novih investicija u Srbiju, taj broj se stalno povećava. Novi i stari klijenti sve više traže usluge železnice.

Dušan Garibović iz kompanije "Srbija Kargo" kaže da, imajući u vidu kontinuirano povećanje proizvodnje HBIS-a iz Smedereva, "Ziđina" iz Bora, NIS-a, EPS-a i drugih investitora, raste količina robe koja će se prevesti. 

U resornom ministarstvu kažu da će Srbiji biti potrebno još najmanje pet godina da Koridorom 10 roba ide brzinama preko 100 kilometara na čas.

Investicije koje su u toku daju garanciju da roba sa istoka na zapad ide srpskim prugama koje su kraće za 280 kilometra u odnosu na alternativne pravce.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar