Novi vlasnik bi da obnovi Špilerovu kuću i pokloni Novom Sadu – šta traži zauzvrat

Prema legendi, ovu kuću sagradili su Jezuiti 1693. godine. Novosađani su je nazvali Špilerovom, po porodici u čijem je posedu bila u prvoj polovini 20. veka.

Kući danas fali deo krova, prozori, a potporu bočnom zidu prave stubovi, kako se kuća ne bi srušila. Takvo stanje posledica je nemara države i bivših vlasnika, koji su, kako iz Zavoda za zaštitu spomenika, kažu, dolazili s predlogom da kuću sruše, ne bi li na placu zidali druge objekte.

"Novi vlasnik je došao da razgovara još prošle godine da je sad vlasnik ne samo špilerove kuće, već i čitavog tog kompleksa i da on ima nameru tu da zida, mi smo mu objasnili da je to spomenik kulture", ističe Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada

Iako se suočava s optužbama kako će kuću srušiti, ne bi li na tom mestu sagradio višespratnicu, novi vlasnik to demantuje.

Slobodan Bojčić, pravni zastupnik vlasnika Špilerove kuće kaže da nikada namera vlasnika tog objekta nije bilo rušenje i bilo kakva gradnja na tom mestu.

"Predmetna oštećenja koja možemo videti na ovom objektu su nastala usled višedecenijskog zanemarivanja, neadekvatnog održavanja, kao i vandalizma u istom, ali najveći deo oštećenja koji možemo videti na krovu ove kuće jeste uzrok požara koji se desio pre nekoliko godina", objašnjava Bojčić.

Kuću, kako tvrdi, vlasnik želi da pokloni gradu. "Što smo i pismeno predočili našem zahtevu gradu Novom Sadu da se izjasni na koji način žele da prihvate naš poklon", navodi pravni zastupnik vlasnika.

Međutim, uz poklon ide jedan uslov.

"Ta firma nudi gradu Novom Sadu da tu kuću pokloni, a zauzvrat traži da mu grad odobri određeni broj spratova pošto je on investitor. On ima pravo da zida van tog obuhvata zaštićene zone na svom privatnom placu, e tu ćemo se dogovoriti šta on traži zauzvrat", poručuje Siniša Jokić.

Bez obzira na ishod dogovora, Zavod planira da ove godine krene s obnovom Špilerove kuće. Sredstva za rekonstrukciju tog i 13 drugih spomenika u Petrovaradinu, obezbedilo je Ministarstvo kulture.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар