Novi studio Dnevnika RTS-a

Svetla studija iz kojeg smo vas do sada informisali o vestima iz zemlje i sveta – od sutra se gase. Zasijaće novi studio opremljen najsavremenijom tehnologijom i dizajniran da odgovori svim zahtevima savremenog informativnog programa. Špica Dnevnika, praćena prepoznatljivom muzikom, dobiće moderniji izgled.

"Ono što je staro ostalo, to su počeci grafičkog dizajna, video grafičkog dizajna koji je čuveni Nebojša Čonkić postavio krajem 70-ih godina. To je ta tačkasta zemljina kugla, tačkasti dnevnik. Druga stvar koja je vrlo važna, je muzika Dnevnika koju je postavio Zoran Simjanović i koju smo mi aranžirali u jedan moderniji, novi oblik", kaže Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a.

Za inovativan i moderan izgled studija, pobrinula se scenografkinja Jasna Dragović.

Najveći video zid na Balkanu

Studio će biti višenamenski: u njemu će se snimati i ostale informativne emisije – Oko, Oko Magazin, Ovo je Srbija, Kulturni dnevnik… Studio je prilagođen svetskim standardima televizijskih vesti, a koristiće se i tehnologija za kvalitetniju prezentaciju sadržaja.

"Naši gledaoci će biti u prilici da pod sjajem led reflektora najnovije generacije primete najveći video zid na Balkanu, impozantnih dimenzija: 18,5 puta 2,5 metra. Takođe smo primenili i najnovija grafička rešenja sa proširenom realnošću. Naše prezentere ćemo slikati robotizovanim kamerama kojima se daljinski upravlja iz video režije", kaže Zoran Vasić, rukovodilac Službe za tehničke operacije.

 "Vi imate mašine koje možete da programirate, imate ceo svetlosni park koji radi preko jednog kompjutera koji usklađuje svetlo, i vi na samo nekoliko poteza možete izmeniti svetlosnu i video konstrukciju jednog ovakvog ateljea", kaže Boris Miljković.

Na projektu je vredno radio kreativni tim stručnjaka – inženjeri, tehničari, scenografi, dekorateri. Izazov je bio da se studio na vreme završi u uslovima pandemije, i pripremi za članove ekipe koji će svakodnevno raditi na realizaciji programa.

"Novi video vol sa mnogo više elemenata, robo-kamere, mnogo više kadrova što pokretnih, što statičnih u odnosu na prethodni Dnevnik. Nov sistem omogućava da neke stvari budu jednostavnije, brže i bolje , ali u suštini gledano, bez obzira na sistem koji god on bio, ljudi su ti koji čine sistem u realizaciji Dnevnika. Bez dobre ekipe, nema dobrog dnevnika", kaže Miodrag Janićijević, realizator.

"Promena u složenom sistemu nije jednostavna, ali je neophodna" 

Izazov je navići publiku na inovacije, a pritom zadržati nivo kvaliteta sadržaja koji je imperativ javnog medijskog servisa.

"Nijedna promena u složenom sistemu kakva je televizija nije jednostavna, ali su nam promene neophodne, s obzirom na to da je naš cilj da gledaocima pružimo što kvalitetniji sadržaj prateći razvoj tehnologije", kaže Mirjana Brajković, urednica Dnevnika. 

"Posle deset godina rada na televiziji izgleda da sam i ja počeo da primećujem formu, a ne samo suštinu, tako da mislim da je izuzetno značajno što i emisija Oko silazi u ovaj studio deset, gde ćemo, nadam se, imati apsolutno sliku na nivou svetskih televizija", kaže Gorislav Papić, urednik emisije Oko.

Iskorakom ka potpunoj automatizaciji, Radio-televizija Srbije prati svetske tehnološke trendove i ostaje regionalni lider na medijskom tržištu. Ovim projektom, medijski javni servis ulazi u ravnopravnu borbu sa evropskim i svetskim televizijskim stanicama.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike