Novi skandal u austrijskoj obaveštajnoj službi

Austrijska savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) nalazi se u stalnoj krizi, pošto u javnost neprestano dospevaju informacije o novim skandalima.

Ovaj put je istražna platforma "Bure bez dna" otkrila aferu koja bi mogla da ima posledice i po odlazećeg direktora, još pre nego što ode u penziju.

Državno tužilaštvo trenutno vodi istragu protiv visokog službenika BVT koji je prosleđivao strogo tajne informacije iz jednog tajnog dokumenta u vezi sa istragom o kupovini aviona "jurofajter" jednoj agentkinji.

Tužilaštvo polazi od toga da je obaveštajac za to dobijao i novac.

Visoki obaveštajac je prikupio veliku količinu informacije o jednom lobisti koji se bavi naoružanjem, pa je taj agent čak ilegalno pratio i članove porodice tog lica.

Prema platformi, on je te informacije prosleđivao dalje, a među njima su bila saznanja da ima kontakte sa vojnom obaveštajnom službom Austrije, sa nemačkim BND-om i izraelskim Mosadom, ali i dobar odnos sa dva savezna političara.

"Dodatni" posao svog službenika, koji je prodavao škakljive informacije fizičkim licima, internim organima BVT očigledno nije bio poznat.

Istražni organi Savezne službe za borbu protiv korupcije (BAK) procenjuju da je na taj način službenik BVT između 2011. i 2016. dodatno zaradio do 100.000 evra.

BVT je u proteklih godinu dana uzdrman sa više velikih skandala.

Tako je otkriveno da je provera BVT od strane prijateljskih obaveštajnih službi iz članstva Bernski klub, kojem pripada i britanski MI6, pokazala da postoje ogromne bezbednosne rupe u IT sistemu, kao i bezbednosti zgrade austrijske obaveštajne službe.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar