Novi Sad: Obeležen Dan Prve brigade Kopnene vojske, nezadovoljstvo zbog spomen ploče Bratiću

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas na svečanosti povodom obeležavanja Dana Prve brigade Kopnene vojske u kasarni „Jugovićevo“ u Novom Sadu, „da se reč vojska izgovara sa toliko poštovanja, jer se njome misli na hrabrost, sigurnost, zaštitu i mir“.

Mirović je rekao da se oružane snage Srbije, uključujući i Prvu brigadu Kopnene vojske, iz dana u dan modernizuju i opremaju, a da država o njenim pripadnicima vodi sve veću brigu.

„Želimo dobro organizovanu, visokomotivisanu i snažnu vojsku, sposobnu da odvrati svakog potencijalnog agresora od bilo kakvih pretenzija“, rekao je Mirović.

Dan Prve brigade Kopnene vojske 9. novembar, obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

Brigadni general komandant Prve brigade Kopnene vojske Zoran Nasković kazao je da su novembarski događaji iz 1918. godine „nezaobilazni segment prošlosti i da treba da budemo ponosni na ovaj dan“.

U okviru svečanosti, Mirović je otkrio spomen-ploču general-majoru Mladenu Bratiću, koji je poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine.

Otkrivanje ove spomen ploče izazvalo je buru u javnosti i na društvenim mrežama, gde su građani Novog Sada, nevladine organizacije i političke partije izrazili negodovanje, jer je u pitanju Bratić, general-major i komandant Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina je ranije u saopštenju upozorila da je Bratić komandovao napadom na Vukovar i ocenila da se takvim potezom Vojska Srbije ruga žrtvama ratnih zločina iz ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

Građanska Vojvodina je u saopštenju navela da je Bratić komandovao razaranjem Vukovara i dodala da je to bila „jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine“.

Vojska Srbije je u saopštenju za javnost povodom obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, najavila otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska, u centru Novog Sada.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike