Novi protest Ženske solidarnosti i Femplatza: Statistika femicida u Srbiji zastrašujuća

Kako je ranije rekla Maja Mirkov ispred Femplatza, među tim zahtevima je hitno formiranje nezavisnog tela za borbu protiv femicida, zatim da se femicid uvede kao posebno krivično delo i tretira kao teško ubistvo, između ostalog i zbog visine kazne.

Nakon blokade ulice ispred sedišta Vlade Srbije u Nemanjinoj, održana je protestna šetnja do Doma Narodne skupštine gde su ponovljeni zahtevi upućeni svim nadležnim državnim institucijama i Vladi Srbije.

Među zahtevima su i pooštravanje uslova za dobijanje oružja i adekvatna i kvalitetna procena rizika kada žena prijavi nasilje.

Femicid je izraz kojim se opisuje čin ubijanja žena, a u užem smislu ubistvo kod kojeg je glavni motiv mržnja prema ženama ili namera da se strahom dovedu u podređeni položaj.

Organizatori skupa su takođe, pozvali na adekvatno reagovanje u slučaju prijave nasilja, i nadležnima poručile da "kada ignorišete prijavu nasilja, kopate jedan grob".

Naglasile su da je statistika femicida u Srbiji zastrašujuća, i da je u prošloj godini zabeleženo 27 ubistava osoba ženskog pola, a od početka ove godine do danas, čak osam.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike