Novi južnoafrički predsednik – ljubitelj vina i brzih automobila

Ramafosa je zakletvu položio na stadionu u Pretoriji, u prisustvu 30.000 ljudi, pošto je njegova partija Afrički nacionalni kongres pobedila na izborima ranije ovog meseca, sa osvojenih 57,5 odsto glasova.

To je, međutim, naslabiji rezultat na izborima ANK-a, stranke prvog demokratski izabranog predsednika i prve tamnopute osobe na toj funkciji Nelsona Mendele, od kako je ta partija preuzela vlast posle ukidanja sistema aparthejda 1994. godine, prenosi AP.

Ramafosa je preuzeo dužnost prošle godine, pošto je bivši predsednik Džejkob Zuma podlegao pritiscima i podneo ostavku zbog korupcijskog skandala, koji je naškodio poverenju javnosti u ANK.

Novi predsednik izvinio se Južnoafrikancima i obećao da će nastaviti borbu protiv korupcije u vladi, koja je nanela štetu ekonomiji te zemlje.

Jedan od glavnih Mendelinih pregovarača

Južnoafrički političar bio je jedan od glavnih Mendelinih pregovarača u razgovorima koji su doveli do okončanja aparthejda 1994.

Bio je pozvan i kao jedan od dva međunarodna inspektora oružja u Severnoj Irskoj, igrajući ključnu ulogu u odlaganju tajnih skladišta oružja IRA.

Ramfosa, jedan od najbogatijih političara u zemlji, po zanimanju je advokat, a inače je obožavalac vinskih berbi, brzih autmobila, ribolova pastrmki i uzgoja divljači.

Na nezadovoljstvo mnogih Južnoafrikanaca, koji su ga smatrali najverodostojnijim političarem postmendelske generacije, kasnije se povukao iz politike kako bi postao biznismen.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike