Nova žrtva poplava u Nemačkoj, vodena stihija pogodila i susedne pokrajine u Austriji

Stotine ljudi u Nemačkoj i dalje se vode kao nestali ili se do njih ne može doći, jer je nekoliko područja odsečeno od sveta zbog visokog vodostaja.

Okrug Berhtesgadenerland u Bavarskoj, koji se graniči sa Austrijom najnovija je oblast u Nemačkoj koju su pogodile rekordne kiše.

Još jedan nastradali na jugu Nemačke doveo je bilans poginulih do 156 u najgoroj prirodnoj katastrofi koja je pogodila tu zemlju u skoro šest decenija.

U najgore pogođenom Arvajleru, okrugu južno od Kelna, poginulo je oko 110 ljudi. Očekuje se pronalazak još tela kako se voda bude povlačila, navodi policija.

Tokom proteklih nekoliko dana poplave, koje su uglavnom pogodile države Rajna-Palatinat i Severna Rajna-Vestfalija, su odsekli čitave zajednice od dotoka sturuje i putnih veza sa ostatkom zemlje.

U Severnoj Rajni-Vestfaliji najmanje 45 osoba je nastradalo.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc rekao je da bi vlada spremila više od 300 miliona evra pomoći i milijarde evra da popravku srušenih kuća, ulica i mostova.

Austrijski spasioci bore se sa bujicama

I u pokrajinama Austrije koje se graniče sa Nemačkom – Salcburg i Tirol tokom noći pogodilo je jako nevreme.

Gradovi u te dve pokrajine, Halajn i Kufštajn su poplavljeni.

Vlasti pokrajine Salcburg pozvale su stanovništvo da ne napuštaju domove i ne zadržavaju se u garažama i podrumima, kao i da se ne približavaju rekama.

U pokrajini Tirol spasilčke ekipe imale su pune ruke posla boreći se protiv poplava, vodenih bujica i odrona, a na teritoriji opštine Kufštajn vodene bujice nosile su automobile.

Mesto Kelhsau, zbog poplavljenih puteva, ostalo je odsečeno od ostatka zemlje, a u tom malom mestašcu održana je gradska fešta, usled koje je zatečeno ostalo oko 80 osoba iz susednih gradića.

U Iteru zbog izlivanja reke morao je biti evaukisan jedan letnji kamp.

Nevreme je i iznenadilo jedan bračni par u pokrajini Koruška, koje nije moglo da se vrati na dno planine u Malnicu zbog odrona, pa je policija morala da ih evakuiše helikopterom.

I u Beču su jake padavine u nekim delovima grada izazvale poplave u brojnim podrumima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар